Foto: SVT/Leonora Toplica

Fredrik Levin: ”Känns som om jag har en prislapp på mig som människa”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en utredning där Örebro kommun ska se över sin policy som påverkar dövas möjlighet att studera på Komvux med teckenspråkstolk, om antalet sökande är färre än fyra. Detta innebär att Fredrik får invänta ännu ett beslut för att få veta om han kan studera i framtiden.

– Jag vill att kommunen ska värna om oss döva och inte säga att det är för kostsamt. Det går inte att ha det så, säger Fredrik Levin till SVT Örebro.

För över en månad sedan avslöjade SVT Örebro att 11 elever i behov av teckenspråkstolk hade blivit nekade en plats på Komvux under höstterminen 2020, då kommunen hade infört en ny policy som försvårade för döva att studera. Anledningen var att tolkkostnaderna var alldeles för höga för kommunen.¨

Teckenspråksvärlden

– Det känns som att jag har en prislapp på mig som människa, säger Fredrik Levin.

Fredrik Levin var en av de 11 personer som blev nekad. Han överklagade beslutet till Skolväsendets Överklagandenämnd och för en vecka sedan fick han svar.

Skolväsendets överklagandenämnd har beslutat att Komvux i Örebro har agerat fel i att neka Fredriks ansökan om utbildning med tolkstöd. Kommunen måste nu ompröva beslutet.

– Jag skulle ju kunna få ett nej igen. Så det verkar inte vara ett tydligt svar. Men det står ändå att de har följt Europakonventionen och enligt det så har jag rätt att få en utbildning. Och det är jag ju nöjd med, men man vet ju inte. Om jag söker igen kommer jag kunna få ett nej igen. Bollen går ju fram och tillbaka hela tiden och det kommer inget tydligt beslut.

– Om jag får ett nej igen så vet jag inte vad jag ska göra.  Bollen går ju bara fram och tillbaka så det kommer inte hända något. Vi måste bryta den här cirkeln på något sätt, säger Fredrik Levin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet