Foto: TT

Frostenson lämnar Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Ledamoten Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien, uppger Akademien i ett pressmeddelande. Enligt överenskommelsen mellan Akademien och Frostenson får poeten fortsatt 12 875 kronor i månaden och får stöd för att fortsätta bo i den lägenhet hon hyr av Akademien.

Det var den 7 januari i år som Katarina Frostenson krävde ekonomisk kompensation för att lämna Akademien. Nu har parterna enats om att hon ska få 12 875 kronor per månad samt stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Akademien. Parterna meddelar också att de är överens om att inte gå vidare med någon rättslig prövning av konflikten.

Katarina Frostensons plats i Akademien har varit ämne för diskussion i Akademien. Katarina Frostenson är gift med den så kallade kulturprofilen som i höstas dömdes till två års fängelse för våldtäkt. Frostenson anklagades bland annat för att ha läckt Nobelpristagare till sin man, som senare spred det vidare.

Svenska Akademien anser att Frostenson gjort sig skyldig till sekretessbrott, vilket hon har nekat till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska Akademien - teckenspråk

Mer i ämnet