Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnligt hormon kan skydda mot svår covid Foto: SVT

Kvinnligt hormon kan skydda mot svår covid

Uppdaterad
Publicerad

Det kvinnliga könshormonet östrogen kan ha en viss skyddande effekt mot att bli svårt sjuk och avlida i covid-19, enligt en ny studie vid Uppsala universitet.

Upptäckten om den skyddande effekten kan vara en förklaring till varför män i högre grad avlider i covid-19, menar forskarna.

I studien deltog nästan 15 000 kvinnor i åldern 50 till 80 år som diagnostiserades med covid mellan 4 februari och 14 september 2020. 2 500 av dem åt sedan tidigare östrogentillskott som behandling vid klimakteriebesvär, 200 åt östrogensänkande läkemedel efter cancerbehandling och en kontrollgrupp åt inga läkemedel kopplat till östrogen alls.

Det visade sig att risken för att avlida i sjukdomen i gruppen som fick östrogentillskott var mindre än hälften jämfört med kontrollgruppen där dödligheten låg på 4,6 procent.

Coronaviruset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet