• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Lungförändringar hos svårt sjuka coronapatienter

Uppdaterad
Publicerad

80 procent av dem som smittas av coronaviruset blir bara lindrigt sjuka. Men en liten andel blir svårt sjuka, och de akuta skadorna på lungorna kan bli förödande, enligt amerikanska läkare.

Friska lungor ser svarta ut på röntgen eftersom de är fyllda av luft. I början av en lunginflammation kan man se suddiga vita fläckar som består av vätska och olika typer av immunförsvarsceller. Vid försämring blir fläckarna ännu vitare.

– Den kraftiga inflammationen är kroppens immunsvar på infektionen, förklarar Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar och överläkare på Infektionskliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

När det händer får man svårt att andas och behöver då ligga i en respirator som trycker ned syrgas i lungorna.

Ovanligt mönster

Men när amerikanska läkare vid sjukhuset Mount Sinai i New York analyserade 121 skiktröntgenbilder av kinesiska patienters lungor upptäckte de något ovanligt.

Patienterna hade vita suddiga fläckar i kluster i utkanten av båda lungorna vid revbenen. Svenska läkare har sett liknande mönster på coronapatienter här.

– Det är spännande, för att vi kan förstå mer om hur lungorna angrips både vid corona och andra epidemier. De vita fläckarnas mönster kan kanske användas för att identifiera patientens sjukdom, säger Sven Nyrén, överläkare och docent i thoraxradiologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet