Foto: Johan Nilsson/TT

Pandemilagen trädde i kraft igår

Uppdaterad
Publicerad

Nya regler ska minska trängseln på gym, badhus och butiker. Dessutom införs en maxgräns på åtta personer vid privata tillställningar i exempelvis en festlokal.  Det meddelade regeringen i fredags. De nya reglerna började gälla söndag 10 januari.

De nya reglerna ställer upp krav för att minska trängsel i gym- och idrottsanläggningar, badhus och butiker.

Den som bedriver en sådan verksamhet blir bland annat skyldig att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande.

Landets länsstyrelser som har i uppdrag att kontrollera att gym, simhallar och butiker anpassar sin verksamhet till den nya lagen. Den som bryter mot reglerna kan bötfällas. Lagen gäller fram till och med den 30 september.

FAKTA: NYA RESTRIKTIONERNA

Verksamheterna blir skyldiga att tydligt ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Detta har tidigare varit en rekommendation som många har följt, men nu blir det skarpa regler som kan tillsynas.

I köpcentrum, varuhus och gallerior gäller maxantalet för alla butiker men inte för verksamheten totalt sett. Här blir verksamhetsutövaren skyldig att ta bort eller spärra av inredning som gör att människor uppehåller sig i lokalerna.

De nya reglerna börjar gälla söndag 10 januari.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet