Foto: SVT

Så förväntas FHM:s råd för julfirandet bli

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens förslag till nya nationella allmänna råd och föreskrifter ska gälla från den 14 december. De ersätter då de lokala regler som gäller i dag. Men de blir också grunden för de regler som ska gälla för jul- och nyårsfirandet, men som beslutas först nästa vecka.

I förslaget sägs inget specifikt om hur många som får samlas runt julbordet, men där står: Du ska begränsa nya nära kontakter och endast umgås i en mindre krets.

– Vi har inte sagt något tal, men har sedan tidigare haft det här med åtta personer som en norm. Vi vill inte sätta ett exakt tak för det, familjeförhållanden och omständigheter är väldigt olika, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson till TT.

Coronaviruset – Teckenspråk

Men varken FHM eller regeringen kan förbjuda folk att ha julkalas, glöggmingel eller att träffa nya människor.

I förslaget förtydligar FHM att en mindre krets kan vara de personer du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet. Om man ändå träffar personer utanför sin mindre krets, bör det inte ske i små utrymmen under längre tid – och helst utomhus.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har redan sagt att det inte blir något totalt reseförbud i jul. Men FHM skriver i sitt förslag att det är var och ens ansvar att resa på ett smittsäkert sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet