”Svenska Akademien befinner sig i en allvarlig kris”, står det i pressmeddelandet. Foto: TT Arkivfoto

Svenska Akademien lämnar över advokatutredningen till myndigheterna

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom det sedan en tid tillbaka aviserade pressmeddelandet från Svenska Akademien. I det framgår att man efter kritiken kommer lämna över advokatutredningen till polisen, samt inleda ett reformarbete för att återställa Akademiens förtroende.

Den långa följetongen kring pressmeddelandet om den advokatutredning som Akademien tillsatt, om ledamöternas kopplingar till den så kallade Kulturprofilen, fick vid lunchtid fredag sitt slut.

I pressmeddelandet skriver man bland annat:

Svenska Akademien – teckenspråk

”Svenska Akademien befinner sig i en allvarlig kris efter en period av djup oenighet mellan ledamöterna i viktiga frågor. Förtroendet för Akademien har undergrävts, antalet aktiva ledamöter har reducerats, och ett hastigt byte har skett på sekreterarposten”.

Vill att de som lämnat återkommer

I pressmeddelandet framgår också att Akademien hoppas kunna återställa förtroendet för institutionen och att de som lämnat sina stolar ska vilja komma tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska Akademien – teckenspråk

Mer i ämnet