Foto: SVT

Tegnell: ”Hade kunnat vara mycket värre”

Publicerad

Statsepidemiologen Anders Tegnell anar nu en brant stigning av antalet smittade av coronaviruset, men påpekar samtidigt att läget kunde ha varit betydligt värre än det faktiskt är.

Av allt att döma är Sverige på väg in i en extra intensiv period av coronakrisen. Antalet smittade ökar, och belastningen på vården ökar, speciellt i Stockholm.

– Vi är på väg mot toppen som vi förväntat oss ska komma, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Har försöker med att plana ut ökningen över tid misslyckats?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har haft en flack kurva under nästan en månads tid. Det är väldigt viktigt. Det betyder att toppen som vi nu möjligen kan se komma kommer vara betydligt lägre än vad den hade kunnat bli, och lägre än i många andra länder.

Han fortsätter:

– Jag tror att det här kommer göra att sjukvården kommer få det lite lättare. Det är jobbigt, och det kommer nog bli ännu jobbigare närmaste veckan eller två. Men det är hanterbart. Det hade kunnat bli mycket värre, och vi hade kunnat vara mitt i en stor sjukvårdskris om vi inte gjort det så bra som vi gjort, säger Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet