Foto: TT/FAKSIMIL

Tiotusentals vittnar om övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

De många avslöjandena om filmproducenten Harvey Weinsteins övergrepp de senaste 30 åren har av flera branschpersoner kallats för ”toppen av ett isberg” problemet finns överallt och är inte isolerat till en person.

Med det i åtanke skrev skådespelaren Alyssa Milano (känd från Förhäxad och Melrose place) på Twitter att ”om alla som blivit utsatta för sexuella trakasserier eller övergrepp skrev ”Me too” (jag också) som status så skulle vi kanske få folk att förstå problemets omfattning”

Sedan i söndags, då Milano skrev Twitterinlägget, har tiotusentals delat med sig av sina upplevelser, eller helt enkelt bara skrivit ”Me too” i sociala medier och inlägget har delats flitigt över hela världen.

#metoo – teckenspråk

Flera skådespelare skriver

Flera kända skådespelare har spridit hashtaggen #MeToo, bland dem Anna Paquin (True blood) och Debra Messing (Will & Grace).

Alyssa Milano spelade i Förhäxad med Rose McGowan, som anklagat Harvey Weinstein för våldtäkt.

Även i Sverige trendar #MeToo. En lång rad kvinnor har följt Milanos exempel, både på Twitter och på Facebook, bland andra skådespelaren Mia Skäringer och författaren Katarina Wennstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#metoo – teckenspråk

Mer i ämnet