Foto: SVT

Vaccinbevis införs för evenemang

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 december införs vaccinpass i Sverige. För evenemang inomhus som teater, konserter och idrottsevenemang med fler än 100 personer kommer det att krävas bevis på vaccination för att få delta.

Regeringen föreslår att vaccinationsbeviset ska införas från den 1 december, och gälla alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus – för personer över 18 år.

Vaccinationsbeviset blir inget krav för en arrangör. Men för de som inte använder sig av beviset kommer istället restriktioner att införas på nytt, som kan innebära krav på avstånd och regler om mindre sällskap.

VACCINPASS

* De vaccinationspass som ska användas vid de berörda sammankomsterna är desamma som utfärdas för resor av E-hälsomyndigheten sedan den 1 juli.

* Beviset innehåller qr-kod, och kan laddas ned, skrivas ut eller uppvisas i mobilen. Den som saknar e-legitimation kan skriva ut, fylla i och posta en blankett.

* Bevis på negativt test eller tillfrisknandebevis omfattas inte av de nya reglerna. För resor finns däremot möjlighet att få olika covidbevis.

* Information om hämtning av covidbevis finns på ehalsomyndigheten.se och covidbevis.se.

TT, Källa: E-hälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet