Foto: Hasse Holmberg/TT

”Viktigt att folk förstår att det inte är slut på lagren”

Publicerad

Stängda gränser i Sveriges närområde påverkar inte tillgången till matvaror i butikerna, försäkrar branschen.
– Det är viktigt att folk förstår att det inte är slut på lagren, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood.

Norge och Danmark har följt en lång rad EU-länder i beslut om att stänga gränserna för att begränsa spridningen av coronaviruset. I Sverige är ungefär hälften av maten som äts importerad, men de stängda gränserna innebär inte att det kommer att bli en brist på mat i butikerna.

På Axfood, med kedjor som Hemköp, Willys och Mat.se, märks i nuläget inga störningar i varuleveranser in till Sverige, säger Magnus Törnblom.

– Man har gjort undantag för transporter och gods. Även om det kan ta slut på enstaka varor i butiker har vi varor på lagret, och vi får också varor levererade.

”Gör sitt yttersta”

De har tät kontakt med de utländska leverantörerna som försäkrar att flödet av varor kommer att fortsätta, säger Törnblom.

Utmaningen är i stället att hinna fylla på i hyllorna i och med det förändrade köpbeteendet i Sverige just nu, säger Magnus Törnblom.

– Vi har ökat trycket för att få ut tätare leveranser till butik. Med det är en utmaning att folk köper så mycket, vilket man kanske inte skulle behöva, eftersom vi har varor.

Inga störningar hos Ica och Coop

Inte heller på Ica har man sett någon påverkan i varuleveranserna till följd av de stängda gränserna, skriver pressansvarige Mats Mehlbergi ett mejl till TT. Även Coop ger samma besked.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet