Nina Lundström (L) och Fredrik Malm, partiets migrationspolitiska talesperson. Foto: TT/TT

Nytt möte för Liberalerna om januarisamarbetet

Publicerad

Under fredagen väntas ytterligare ett möte om regeringsfrågan för krispartiet Liberalerna. Partiledningen är ännu inte beredda att släppa sitt ultimatum om migrationen, men frågan splittrar partiet. 

– Det är en pågående process, det är inget jag vill kommentera i nuläget, säger Fredrik Malm, partiets migrationspolitiska talesperson. 

I dag hålls ett nytt möte med partistyrelsen och riksdagsgruppen inom Liberalerna. 

– Det är ett möte om vår interna process och våra vägval framåt, säger partiets presschef Adam Alfredsson.

Det var i december som regeringen skickade förslag om en ny migrationspolitik på remiss. För att få med sig Miljöpartiet valde Socialdemokraterna att lägga till fyra punkter till de förslag som Migrationskommittén hade tagit fram. 

Ett av förslagen handlade om mjukare regler för humanitära skäl för uppehållstillstånd, något som Liberalerna motsatte sig med motiveringen att det skulle öppna upp för mer omfattande invandring.

Men partiledaren Nyamko Sabunis utspel med hot om att lämna budgetsamarbetet med januaripartierna på grund av den här frågan har splittrat partiet.

Sabuni hotar att lämna budgetsamarbetet

”Gäller oavsett om man väljer migrationsfrågan”

Riksdagsledamoten Nina Lundström (L) är en av dem som sagt att det är fel att spräcka januarisamarbetet på just migrationsfrågan. 

– Om partiet väljer att gå vidare med frågan om att lämna januariavtalet så måste man ta det på partiråd eller landsmöte. Det gäller oavsett om man väljer migrationsfrågan eller någon annan fråga, säger hon. 

Samtidigt som partiledarens utspel gett upphov till en intern debatt brottas Liberalerna med opinionssiffror under fyraprocentsspärren. I SVT/Novus senaste opinionsundersökning hade partiet ett stöd på 2,7 procent.

”Ska stå klart för alla hur vi tänker”

Socialdemokraterna har nu öppnat upp för att förtydliga texten i lagförslaget för att blidka Liberalerna.

– Vi jobbar nu med att förtydliga vad just den här delen handlar om så att det ska stå klart för alla hur vi tänker, sa justitieminister Morgan Johansson (S) i SVT:s Agenda 7 februari. 

Besked kring detta väntas i mitten av mars när lagrådsremissen kommer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.