Högerradikalen Jair Bolsonaro, i gul tröja, krimaserar efter att ha blivit knivhuggen. Foto: TT

Analys: ”Ökad oro efter knivattack i Brasilien”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Attentatet mot den högerradikala presidentkandidaten skapar kaos i en redan oviss valrörelse. Och nu frågar sig alla om det blir knivattacken som gör Jair Bolsonaro till president.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

TV-bilderna från torsdagens mordförsök skakar om jättelandet Brasilien. En leende Bolsonaro i gul tröja surfar på ett hav av entusiastiska anhängare i staden Juiz de Foro. Då plötsligt ett knivhugg i buken och kandidatens segervissa ansikte förvrids i smärta.

Polariserat Brasilien

I ett polariserat Brasilien tolkas händelsen helt olika. Bolsonaros anhängare ser attentatet som ett bevis på att situationen i landet spårat ur och att endast en stark ledare med hårda nypor kan skapa ordning. Gärningsmannen har tidigare varit medlem i ett vänsterparti och på sociala medier sprids uppgifter om att knivattacken var ett välregisserat försök från Bolsonaros politiska motståndare att stoppa honom från att bli president.

För Bolsonaros kritiker är våldsdådet ett resultat av det hätska politiska klimat som han själv varit med och piskat upp. Och det är en tolkning som görs högt upp i politiken. Den förra presidenten Dilma Rousseff som avsattes i en kontroversiell riksrättsprocess för två år sedan beklagade attacken men sade samtidigt att ”den som sår hat skördar stormar”.

Politikerförakt gynnar Bolsonaro

Expresident Lula da Silva från arbetarpartiet PT som varit klar favorit i opinionsundersökningarna stoppas att ställa upp efter att ha dömts för korruption. Och Bolsonaro som leder nu när Lula är borta ligger på sjukhus med kritiska skador. Det är med andra ord mer osäkert än någonsin vem som blir Brasiliens nästa president.

Politikerföraktet är enormt i Brasilien efter flera turbulenta år präglade av korruptionsutredningar och rättsprocesser som dragit alla etablerade partier i smutsen. Och det har varit en perfekt jordmån för Bolsonaro som befinner sig långt ut på högerkanten och lovar drastiska lösningar som liberala vapenlagar för att sätta stopp på den utbredda kriminaliteten.

Brasiliens Trump

Bolsonaro är en religiös före detta militär som kallas för Brasiliens Trump men som faktiskt får USA:s president att framstå som diplomatisk. Han väcker oerhört starka känslor inte minst för sin positiva syn på militärdiktaturen och sina hatiska uttalanden om kvinnor, svarta och homosexuella.

Det har redan varit ett våldsamt valår med ett uppmärksammat mord på vänsterpolitikern Marielle Franco som var en aktiv röst för fattiga, svarta och hbtq-personer. Och efter attacken mot Bolsonaro växer oron för att det politiska våldet ska öka.

I vanliga fall brukar ett attentat skapa sympatier och gynna den kandidat som drabbats. Men i fallet Bolsonaro är det inte lika säkert att det blir så. Rädslan för att Brasilien ska sjunka allt djupare ner i en spiral av hat och våld kan driva osäkra väljare i händerna på mer moderata kandidater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.