Överläkaren: ”Ingen jättevåg som kommer – utan småvågor”

Uppdaterad
Publicerad

Coronaläget i Sverige har stabiliserats, men oron för en andra våg av smitta kvarstår.

– Jag tror inte det är någon jättevåg som kommer – utan småvågor, säger Soo Aleman, överläkare och docent vid Karolinska institutet.

I takt med att länder runtom i världen lättar på sina coronarestriktioner så ökar oron för en andra våg. Soo Aleman är sektionschef på infektionskliniken på Karolinska och docent vid institutionen för medicin. Hon tror att risken är större för länder som varit väldigt nedstängda.

– Men det beror också på om folk håller sig till den sociala distanseringen när det blir varmare väder och alla börjar frottera sig, vara på uteserveringar och vara mer sällskapliga. Men vi tror ändå inte att det blir den där jättehårda andra vågen, säger hon i Morgonstudion.

Hon berättar också att teorierna om en andra våg bygger på tidigare influensaepidemier, men att det nya coronaviruset inte beter sig som ett influensavirus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet