Hör paret Matin i Sollefteå och Nikbakht berätta om sin situation. Foto: Privat/TT

Paret oroas av talibanernas framfart

Uppdaterad
Publicerad

Hela världens ögon riktas just nu mot talibanernas snabba offensiv. Danmark evakuerar tolkar, Tyskland stoppar avvisningar av afghaner och USA skickar fler trupper för att säkra sitt tillbakadragande.

Samtidigt följer det gifta paret Matin i Sollefteå och Nikbakht i Kabul utvecklingen – och oroas.

– Jag ringer henne flera gånger om dagen bara för att höra hur hon mår, säger Matin.

Matin kom till Sverige 2015 och bor idag i Sollefteå där han jobbar som fritidspedagog. Nikbakht, utbildad grafisk designer, bor själv i en lägenhet i Kabul.

De träffades via sociala medier, och ett par år senare åkte Matin till Afghanistan där de träffades och gifte sig. Sedan dess har de levt i varsitt land och endast setts en gång till på en semesterresa i Iran.

Talibanernas maktövertagande

”Svårt att sova”

De hörs flera gånger varje dag.

– När han pratar med mig uttrycker han sin oro över situationen. Vi har båda svårt att sova på grund av det och vi känner ständig oro över att talibanerna kommer att ta över Kabul snart, säger Nikbakht.

Hör paret berätta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet