Foto: Scanpix

Påven beskylls för ansvar för kidnappning

Uppdaterad
Publicerad

En gammal historia från Argentinas spöklika förflutna håller på att nå fatt den nye påven. Det handlar om kidnappning av två präster som militärjuntan lät genomföra.

Anklagelserna dök upp förra gången år 2005 när kardinal Jorge Mario Bergoglio ansågs vara en av de tyngsta kanidaterna till påvestolen efter Johannes Paulus II:s död. Det blev han som sedan blev påve Franciskus I.

Enligt nyhetsbyrån AP anmälde en människorättsadvokat Bergoglio för att ha varit inblandad i kidnappningen av två präster. Kidnappningen skulle ha utförts på order av militärjuntan, vars företrädare i modern tid har ställts inför rätta för brott mot mänskligheten.

Ny påve vald

Inga bevis

De som försvarar Bergoglio påpekar att det inte finns några bevis för anklagelserna och hänvisar till att Bergoglio i själva verket hjälpte många oppositionella att undfly militärjuntans välde.

Vid tiden för kidnappningen var Bergoglio ledare för jesuiterna i Argentina. Prästerna, Orlando Yorio och Francisco Jalics, var också jesuiter. De arbetade i fattigkvarteren i Buenos Aires.

De kidnappades av marinen och återfanns fem månader senare, drogade och halvnakna på en åker. De ska ha utsatts för tortyr.

Bergoglios talesman avfärdade enligt AP år 2005 påståendena som ”gammalt sladder”.

Berättade

Men den ene prästen, Orlando Yorio, berättade före sin – naturliga – död för journalisten Horacio Verbitsky, en ansedd undersökande journalist, om Bergoglios inblandning i boken ”El Silencio” (Tystnaden) 2005. Den andre drabbade drog sig tillbaka till ett kloster i Tyskland och teg.

Enligt prästen var tvisteämnet mellan dem och den mäktige jesuitledaren att de arbetade för mycket i fattigkvarteren (man kan misstänka att det sågs som politisk verksamhet).

Detta skulle ha gjort att Bergoglio enligt prästen skulle ha dragit undan sitt beskydd för dem, varefter det var fritt fram att kidnappa dem.

Men enligt AP ska Bergoglio senare ha varit aktiv för att uppnå prästernas frigivning. Han vidtog extraordinära åtgärder och lyckades via militärdiktatorn Jorge Videlas familjepräst få tillgång till diktatorn för att be om nåd för de båda.

Gömde folk

Bergoglio uttalar sig sällan eller aldrig i intervjuer, varför motståndarna i hög grad fått stå oemotsagda. Till sist tvingades Bergoglio år 2010 vittna i frågan men hans kritiker anser att svaren var undvikande.

I samtal med den man som skrivit hans biografi, Sergio Rubin, har han dock berättat att han ofta gömde folk i kyrkan och att han en gång gav sina id-handlingar till en man som liknade honom, så att den förföljde kunde fly landet.

Bergoglio anses ha arbetat hårt efter militärdiktaturens fall för att återskapa kyrkans rykte som skamfilats på grund av för nära samarbete med diktaturen.

Under Bergoglios ledarskap bad Argentinas kyrka 2012 alla argentinare om ursäkt för att kyrkan inte lyckats skydda medborgarna bättre under diktaturen och dess ”smutsiga krig”.

Inte lyckats stoppa

Bergoglio är en nyhet på det sättet att han är en påve från Latinamerika. Men han är själv konservativ.

Det är troligen det som gjort att han är sämre sedd i vänsterkretsar. Bergoglio har varit kritisk mot brott mot mänskliga rättigheter under juntan men han har också kritiserat den förföljda oppositionen.

Han har varit en uttalad kritiker av Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner.

Bergoglio har dock inte lyckats stoppa henne från att införa en rad liberala reformer som kyrkan varit emot – från samkönade äktenskap och adoption till fria preventivmedel för alla.

Ett av de mera berömda sammandrabbningarna mellan presidenten och kardinalen gällde homosexuellas rätt att få adoptera, som Bergoglio kallade diskriminering av barnen. Presidenten jämförde tonen i hans uttalade med medeltid och inkvisition.

Den stora argentinska tidningen Clarín påminner enligt TT om Bergoglios påstådda koppling till det peronistiska Järngardet, som ska ha fått namn efter en rumänsk fascistisk grupp.

Källor: Bland annat Huffington Post, Clarín

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny påve vald

Mer i ämnet