Per Holmgren: Kan bli värre

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mer värme och energi i atmosfären, vilket gynnar den här typen av oväder.

Det område i Oklahoma där tornadon har härjat drabbas ofta av virvelstormar och nu är det den årstid då väderfenomen av det här slaget är som värst.

Geografiskt ligger området på en plats där varm och fuktig luft kan krocka med kall luft norrifrån, framför allt från Kanada.

Tornado Oklahoma

– Men dimensionerna på de här ovädren i USA blir mycket mycket större än i Sverige. Det är större kontraster och mer energi i atmosfären, säger meteorolog Per Holmgren.

Enligt Per Holmgren är det än så länge svårt att säga något om dimensionen på den nu aktuella tornadon, i jämförelse med tidigare tornador.

Klimatförändringarna gör att det finns mer värme och energi i atmosfären, vilket gynnar den här typen av oväder. Men samtidigt går uppvärmningen snabbare i Arktis, där den kalla luften finns. Det kan göra att det blir mindre temperaturkontraster.

I framtiden kan det finnas en tendens att vi kan få se färre men värre väderfenomen av det här slaget, enligt Per Holmgren.

– De som väl bildas kan få mer energi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tornado Oklahoma

Mer i ämnet