Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Christine Olsson/TT

Peter Hultqvist om ryska kraven: Oacceptabelt

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands nya Natokrav innebär att Sverige inte skulle kunna genomföra nuvarande säkerhetspolitik.

– Helt oacceptabelt, säger försvarsminister Peter Hultqvist om kraven till DN.

Kraven offentliggjordes i fredags av Rysslands utrikesministerium.

– Syftet är att skapa en rysk intressesfär där man från rysk sida ska kunna utöva inflytande över länderna i vårt närområde. Även vi skulle påverkas och därför är det helt oacceptabelt för oss, säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN.

Högst upp i kravlistan står att försvarsalliansen ska ”avstå från varje utvidgning av Nato”. Det skulle enligt DN innebära att både Sverige och Finland, som idag inte är med i alliansen, skulle bli utestängda.

– Vi ska inte gå med i Nato varken nu eller senare – men det är ett helt svenskt ställningstagande som ingen annan ska ha någon synpunkt på. Vi måste ha frihet att fatta våra beslut utifrån vad vi tror är bäst för svenska folket. Det handlar om vår grundläggande suveränitet och handlingsfrihet att fatta våra egna beslut, säger Peter Hultqvist.

Han menar att Rysslands intention att diktera andra staters val strider mot internationell rätt och avtal.

– Små stater måste ha rätt att fatta sina egna beslut över sin egen framtid. Varje försök att bygga upp intressesfärer där vissa länder anses ha någon sorts överhöghet över andra länder är oacceptabelt, säger Peter Hultqvist till tidningen.

På tisdagen gick de nordiska försvarsministrarna ut i ett gemensamt uttalande om läget i Ukraina där de uttrycker sin oro för Rysslands agerande i regionen och hur det påverkar säkerhetsläget.

”De nordiska länderna följer situationen noga och uttrycker sitt fulla stöd för Ukrainas territoriella integritet och suveränitet”, skriver de i uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.