En demonstrant kastar tillbaka en tårgaspatron mot polisen vid protester i Hongkong Foto: TYRONE SIU/ Reuters/ TT

Polis använder tårgas mot demonstranter i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter i Hongkong har i dag mötts av tårgas från polis för första gången på tio dagar, rapporterar Reuters.

De senaste dagarna har protesterna i Hongkong gått fredligt till. De är nu inne på sin elfte helg i rad och nu har de än en gång lett till våld och sammandrabbningar.

På lördagen hade demonstranter bland annat barrikaderat sig på gatan intill en polisstation. Poliser gick mot folkmassan med dragna batonger, och minst en demonstrant omhändertogs. Demonstranterna svarade med ett bombardemang av flaskor och bambukäppar varpå polisen använde tårgas och pepparsprej för att skingra dem.

”Smarta lyktstolpar” måltavla

Andra demonstranter, som dolde sig med paraplyer, har med hjälp av vinkelslip kapat och rivit ner så kallade ”smarta lyktstolpar” längs med marschvägen. Enligt myndigheterna används lyktstolparna för att bevaka bland annat trafik och väder. Men många demonstranter misstänker att de dessutom kan användas för hemlig kameraövervakning med ansiktsigenkänning, vilket gjort dem till en måltavla för protesterna, skriver AP.

Protester mot tågbolag

Flera tunnelbanestationer runt stadsdelen Kwun Tong, där protesterna genomförs, har stängts för att försvåra för demonstranter att ta sig dit. Ändå har tusentals personer tagit sig dit, och många demonstranter riktar också sin ilska direkt mot det statliga tågbolaget MTR som ligger bakom beslutet att stänga stationerna.

Enligt MTR har bolaget fått ett åläggande att hindra demonstranter från att störa trafiken. Tidigare har stationer hållits öppna och trafiken hållits igång även i närheten av kravaller.

Konsulatmedarbetare släppt av polis

Samtidigt har spänningarna med Storbritannien lättat något efter att kinesisk polis släppt en brittisk konsulatmedarbetare som varit frihetsberövad i femton dagar. Mannen greps i Shenzhen, som ligger på fastlandet intill Hongkong, men har släppts i dag, vilket bekräftats av brittiska myndigheter.

I ett pressmeddelande skriver Storbritanniens regering att man välkomnar Kinas beslut att släppa honom och att han nu ska återförenas med sin familj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet