Foto: TT

Man sköts till döds av polis

Uppdaterad
Publicerad

Den knivbeväpnade man som i går kväll sköts av polisen i Gällstad söder om Ulricehamn har avlidit av sina skador.

Polisen larmades på tisdagskvällen om ett bråk i en lägenhet i Gällstad, mellan Borås och Jönköping. När patrullen kom fram till lägenheten såg de genom fönstret hur en man knivhögg en kvinna. Han ska ha huggit henne flera gånger, i både huvudet och ryggen.  

Polisen gick in i lägenheten och försökte stoppa mannen.

– Patrullen försökte avvärja hotet med bland annat batong. De lyckas inte. Då övertar vi kvinnans nödvärnsrätt och skjuter verkanseld mot mannen, säger Joakim Hansson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland till SVT Nyheter.

Mannen avled av skadorna

Vid 23-tiden på tisdagskvällen avled mannen av sina skador. Kvinnan vårdas på sjukhus och har allvarliga men inte livshotande skador.

Fler som dödats av polisskott

Juni 2014: Efter larm om skottlossning åkte polis ut till Alafors norr om Göteborg. Poliserna ska då ha blivit angripna av två män med tillhyggen. Först sköts varningsskott, sedan sköts en av männen, en 41-åring till döds.

April 2014: En man som misstänks för våld och hot mot sin ex-sambo sköts ihjäl av polis i ett bostadsområde i Uppsala. Polisen hade innan dess avlossat såväl varningsskott som använt pepparsprej för att få mannen att stanna och släppa de knivar han höll i. Förundersökningen mot poliserna som sköt lades ned.

Juli 2013: En 24-årig man som skadade en kvinna så svårt att hon avled och knivskar två män sköts till döds på öppen gata i Varberg. Polisen avlossade fem skott när mannen kom emot honom. Polisen friades i tingsrätten som ansåg att agerandet var nödvändigt.(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.