Foto: Emil Larsson/SVT

Polisen om brott mot företag: ”På totalen räcker vi inte till just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Företag som utsätts för brott på landsbygden överväger att lägga ner sin verksamhet på grund av polisens frånvaro, det menar intresseorganisationen Företagarna. Men polisen säger att de måste göra prioriteringar.

– Polisen är satt under ganska hård press inom många områden just nu, säger Håkan Wall på Polisen.

Många svenska företag utsätts för bland annat inbrott, stöld och skadegörelse, det visar en enkät från Företagarna.

Samma undersökning visar att flera bolag på landsbygden överväger att lägga ner sin verksamhet på grund av polisens frånvaro, och att många företag inte tycker att det är någon idé att anmäla brott.

– Jag har förståelse för att man känner så, men det är jätteviktigt att göra en polisanmälan, det är enda sättet att få polisen och samhället att agera, säger Håkan Wall, chef för utredningsenheten på nationella operativa avdelningen (Noa).

”Hårdhänta prioriteringar”

Håkan Wall berättar att polisen just nu befinner sig i ett ansträngt läge där de ska hantera allt från vardagsbrott till skjutningar och internationella brottsnätverk.

– Ibland blir det ganska hårdhänta prioriteringen och då kan den grova brottsligheten prioriteras framför annat, säger han.

Borde inte polismyndigheten kunna hantera både den grova brottsligheten och brott mot svenska företag?

– Nu står polisen inför en stor tillväxt och jag är övertygad om att vi kommer kunna hantera all brottslighet mer effektivt när vi blir fler, säger han med anledning av att polisen kommer få extra pengar från staten de kommande åren.

– Nu satsar vi på fler områdespoliser. Vi kommer vara betydligt mer närvarande i lokalsamhället om några år, säger Håkan Wall på polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.