Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet där polischefen i Västmanland Robert Wallén berättar hur många kriminella nätverk det finns i länet. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Polisregionerna om klanbegreppet: ”Man ska vara försiktig med epitet”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Sveriges polisregioner undviker att använda begreppet klan när de talar om släktband i kriminella grupperingar. Det framgår av en enkät som SVT Nyheter genomfört.
”Man ska vara försiktig med epitet, och inte dra en familj över en hel kam”, skriver en talesperson för polisregion Syd.

Frågan om klanbaserad kriminalitet har aktualiserats sedan biträdande rikspolischefen Mats Löfving medverkade i Ekots lördagsintervju.

I intervjun beskrev Löfving debatten om integration i Sverige som ”naiv” och menade att det finns många som inte vill bli en del av det svenska samhället.

Som exempel nämnde han att det finns ett 40-tal släktbaserade kriminella nätverk som kommit till landet med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. I intervjun beskrevs nätverken av Löfving som ”så kallade klaner”.

Inte regelrätta klaner

När SVT Nyheter ställer frågan ”Finns det klankriminalitet hos er” till samtliga åtta polisregioner framkommer dock en delvis annorlunda bild.

Tre av regionerna, Öst, Väst och Mitt, skriver att det finns klankriminalitet eller kriminella nätverk där vissa har ”klanrelaterad struktur” i sina respektive områden.

Övriga fem polisregioner väljer däremot att inte använda klanbegreppet, alternativt att problematisera termen. I flera fall beskriver man hur kriminella nätverk ofta har olika typer av sammansättningar.

Polisregion Nord skriver exempelvis att det ”finns kriminella nätverk där det finns släktband, men inga regelrätta klaner”.

Polisregion Bergslagen skriver ”vi har grupper med ’släktband’ men främst handlar det om grupperingar i utsatta områden som växt upp med varandra”.

Försiktig med epitet

Polisregion Stockholm beskriver att det finns ett femtiotal kriminella nätverk med relativt lös sammansättning och att delar av nätverken kommer från samma familj: ”Det finns familjer där vi ser att man hamnar i kriminella miljöer över generationer.”, skriver man bland annat.

Men man uppger samtidigt att de kriminella nätveken ofta bygger på olika sammansättningar: ”Det är generellt vår bild att man i dessa grupperingar kan ha olika bakgrund, ibland är det var man har växt upp, ibland genom familjeband eller att man söker sig till en självmarkerande gruppering.”

Polisregion Syd uppger att det finns kriminalitet som är familjebaserad eller kopplad till klaner men väljer också att problematisera begreppet: ”Det blir en tolkning av ordet klan. Man ska vara försiktig med epitet, och kan inte dra en hel familj över en kam även om många i familjen kan vara inblandade i brottslighet”, skriver man bland annat.

SVT Nyheter har sökt Mats Löfving som avböjer en intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer