Foto: TT

Polisuppgifter: Sprängämnen hittade i lastbilen

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns sprängämnen ombord på den lastbil som användes vid fredagens terrordåd i Stockholm, det uppger flera poliskällor för SVT Nyheter.

En man från Uzbekistan har anhållits. Polisen misstänker att det är samme man som körde bilen i terrorattacken på Drottninggatan.

Flera poliskällor uppger för SVT Nyheter att sprängmedel ska ha hittats i den lastbil som användes vid terrordådet i Stockholm när fyra människor dödades och femton skadades.

LÄS MER: SVT direktrapporterar – följ händelseutvecklingen

Hemmagjord bomb

Det ska röra sig om en hemmagjord bomb som placerats i en väska. Enligt poliskällorna detonerade aldrig bomben, men gärningsmannen ska ha bränt sig på den. Det dröjde till lördageftermiddagen innan polisen bekräftade uppgifterna officiellt, och då kallade man fyndet ”en brandfarlig anordning” som skulle undersökas vidare.

Misstänkt gripen

En misstänkt man greps på fredagkvällen i en butik i Märsta norr om Stockholm. Han ska ha betett sig märkligt och även varit lätt skadad. Enligt polisen är det troligtvis samme man som stal lastbilen och körde den rakt in i folkmassan på Drottninggatan.

– Det finns indikationer på att det är han som körde lastbilen på Drottninggatan, men av utredningsskäl vill vi inte berätta varför vi tror det. Men man kan inte vara 100 procent säker, säger polisens presstalesperson Lars Byström till SVT Nyheter på lördagmorgonen.

LÄS MER: Här började vansinnesfärden

Mannen, en 39-årig uzbekier, anhölls senare natten till lördagen. Han är anhållen på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden, misstänkt för terrorbrott genom mord.

LÄS MER: Detta vet vi om attacken

Polisen kartlägger nu mannens bakgrund och kontakter. Säkerhetspolisen fick redan 2016 underrättelseinformation om mannen, men fann inte anledning att gå vidare. På lördagen ville man inte kommentera hur länge mannen befunnit sig i Sverige eller om han varit asylsökande eller haft uppehållstillstånd.

– Utredningen bedrivs intensivt just nu, vi tittar på vittnesuppgifter och förhör den anhållne. Och brottsplatsen är fortfarande avspärrad, säger Lars Byström.

TV: Bilder från Åhléns dagen efter dådet

Mannen passar in på signalementet på den bild som polisen tidigare gått ut med. Bilden visar en man som har en mörk huva uppdragen över huvudet.

Senast klockan 12 på tisdag måste vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder förundersökningen, fatta beslut om den anhållne ska häktas.

Flera poliser jobbar med utredningen och polisens insats Fenix gjorde bland annat en husrannsakan på en adress i Hjulsta.

– Vi kan bekräfta det men jag kan inte gå in på några detaljer, säger Anders Göranzon, insatschef för Fenix.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.