Håkan Svennerling (V)/Fredrik Malm (L) Foto: SVT

Politisk oenighet om IS-svenskarna: ”Levande bomber”

Uppdaterad
Publicerad

Tiotals vuxna svenskar sitter fortfarande fängslade Syrien efter att ha anslutit till terrorsekten IS. Men trots att det har gått flera år finns det fortfarande ingen politisk enighet om de ska tas hem till Sverige eller inte.

– Det kommer att bli väldigt svårt att lagföra de här terroristerna med vår nuvarande lagstiftning, säger Fredrik Malm, (L), i Agenda.

Tiotusentals misstänkta terrorister sitter fängslade i de kurd-kontrollerade områdena i Syrien efter Islamiska statens fall.

Bland dem finns tiotals svenska män och kvinnor som valde att lämna Sverige för att ansluta till terrorsekten. Men trots att det gått över två år sedan IS sista fäste föll är det ännu oklart om Sverige kommer att plocka hem dem eller inte.

Liberalernas utrikespolitiska Fredrik Malm säger i SVT:s Agenda att man bör arbeta för att ta hem barnen, men ställer sig mer kritisk till att även låta vuxna medborgare komma tillbaka.

– Med vår nuvarande lagstiftning kommer det inte gå att lagföra dem, de kommer att hävda att de var kockar, chaufförer eller hemmafruar, säger han.

Vänsterpartiets Håkan Svenneling delar inte uppfattningen att de misstänkta terroristerna inte skulle kunna dömas i Sverige.

– Vi utsätter andra för en säkerhetsrisk om vi inte tar ansvar och ser till att de blir en del av rättsprocessen, säger han.

Se hela debatten i Agenda här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.