Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska låta behoven styra” säger privatekonomen Américo Fernandéz om läget på bostadsmarknaden. Foto: SVT/TT

Privatekonomens tips till unga som vill köpa bostad

Uppdaterad
Publicerad

Hög inflation och stigande räntor kan göra att många känner sig vilsna på bostadsmarknaden just nu. Särskilt unga som vill köpa sin första bostad, hur ska de tänka? 

– Låt behoven styra, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB. 

Under ekonomiskt oroliga tider är det enligt Fernández lätt att följa flocken och sälja det som sjunker eller avvakta med bostadsköp. Men enligt honom är det viktigaste för unga att agera utifrån sina behov och nuvarande livssituation. 

– Framförallt har alla inte möjligheten att avvakta hur länge som helst för att man kanske behöver ett jobb och bostadsmarknaden är viktig för att komma in på arbetsmarknaden, säger han.

Kontantinsatsen ofta större bekymmer än räntan

Américo Fernández tror att räntehöjningen kan leda till mer avvaktande köpare och så småningom lägre bostadspriser, något som kan gynna många unga.

– Bekymret för förstagångsköpare är inte alltid räntesatserna utan kontantinsatsen. Om priserna går ner blir 15 procent i kontantinsants, som man ofta behöver vid ett bostadsköp, lägre och en tröskel sänks, säger han.

Enligt Fernández är bostadspriserna på väg nedåt och kommer kommer att fortsätta sjunka under de närmaste 12-18 månaderna.

– Då behöver de egna behoven styra. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.