Foto: TT

Professorn: Jag är emot åldersgränser för IVF

Uppdaterad
Publicerad

Outi Hovatta, professor i gynekologi och obstetrik, är emot de svenska åldersgränserna för IVF-behandlingar och menar att kvinnor är som mest fertila innan de fyllt 36 år.

Enligt dagens åldersrekommendationer bör kvinnan vara högst 40 år och mannen 55 för konstbefruktning, men enligt en ny studie försämras mannens spermier redan vid 35 års ålder. Outi Hovatta, professor emeritus i gynekologi och obstetrik vid Karolinska institutet, menar dock att mannens ålder fortfarande spelar mindre roll än kvinnans.

Hur viktig är egentligen åldern för chanserna att bli gravid?

– Åldern är den absolut viktigaste fertilitetsfaktorn, och då är det främst kvinnans ålder som man brukar tala om. När kvinnor fyller 40 år blir chanserna betydligt lägre och det här startar faktiskt redan vid 36 års ålder.

LÄS MER: Läkare varnar för sent barnafödande

– Så sannolikheten att bli gravid är som störst när kvinnan är under 36. Men det är självklart inte omöjligt att bli gravid efter 40, det är väldigt individuellt och ser olika ut från person till person.

Kan man göra något själv för att öka sin fertilitet?

– Ja, det finns sätt att öka chanserna. En generellt sund livsstil påverkar positivt, särskilt att skippa cigaretterna och motionera i rimlig mängd och äta mångsidigt. Att hålla vikten gynnar också fertiliteten. Men just rökning påverkar äggens kvalitet och hur många ägg du har kvar i livet.

LÄS MER: Svårt att få assisterad befruktning – trots ny lag

Hur är det med männens förmåga, då?

– Även männens fertilitet kan påverkas av en ohälsosam livsstil. Det är möjligt att männen blir något mer infertila efter 40 de också, men det finns inga tydliga åldersgränser för män, menar Outi Hovatta. Om mannen mår bra och inte har några infektionssjukdomar eller hjärtfel så har han sannolikt bra spermier. Men rökning och alkoholmissbruk kan däremot minska spermieproduktionen.

Många par drabbas ju av ofrivillig barnlöshet och har svårt att bli gravida och genomgår då en IVF-behandling. Hur ser du på att det finns åldersgränser för IVF i Sverige?

LÄS MER: Erika och Björn längtar efter barn

– Åldersgränser för IVF är konstgjorda och beror nog mest på att landstingen vill spara pengar, behandlingarna är nämligen väldigt kostsamma. Men jag är öppet emot åldersgränser för IVF och tycker att man utgå från individen. Det är något för läkarnas sunda förnuft att avgöra.

LÄS MER: Experten svarade på läsarnas frågor – läs hela chatten här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.