Högerextrema och EU-skeptiker framåt

Uppdaterad
Publicerad

Den förväntade bruna vågen över Europa blev verklighet. Högerextrema och främlingsfientliga partier med Le Pens Front National i toppen ökar sina mandat i Europaparlamentet. Även EU-skeptiska partier över hela Europa går framåt.

Högerextrema Front National med Marine Le Pen i ledningen går markant framåt i det franska EU-valet. Vid sluträkningen vid 23-tiden på söndagskvällen landade partiets siffror på 25-26 procent.

Det är första gången som ett invandrings- och EU-fientligt parti har blivit det största partiet nationellt i ett val, uppger Reuters. Marine Le Pens Front National är nu nummer ett i Frankrike, åtminstone i europeiska sammanhang.

EU-valet 2014

– Folket har talat och visat att de vill ta tillbaka greppet om sitt öde, sade Le Pen i ett uttalande.

Hon kallade resultatet ”Det första steget i en lång marsch mot frihet”, rapporterar AP.

Den franska morgontidningen Le Figaro twittrar själva ut att ”EU-skeptikernas genombrott destabiliserar Europa”, är en av rubrikerna i morgon. Huvudrubrik på förstasidan är ”Jordbävning” – bredvid en jublande Marine Le Pen.

”En chock”

Högerpartiet UMP ser ut att få näst flest röster med omkring 21 procent av väljarstödet, följt av president Francois Hollandes socialistparti som hamnar på tredje plats med låga 14 procent.

– Det är en chock, en jordbävning som manar alla ansvariga politiker att agera, sade Frankrikes premiärminister Manuel Valls om socialistpartiets låga siffror.

I Danmark ser främlingsfientliga Dansk folkeparti ut att bli största partiet, enligt Danmarks Radios vallokalsundersökning. Partiet får hela 23,1 procent i undersökningen och tre mandat, lika många som Socialdemokraterna.

Siffror från vallokalsundersökningar i Grekland visar på 8- 10 procent för nazistiska Gyllene gryning.

Vill inte samarbeta med Le Pen

Även i Storbritannien och Tyskland blåser de EU-skeptiska vindarna. Allt tyder på att det EU-skeptiska partiet UKIP blir största partiet i Storbritanniens EU-val. Euro-skeptiska Alternativ för Tyskland får 6,5 % och väntas få 6 mandat. Det är första gången ett EU-kritiskt parti från Tyskland får plats i EU-parlamentet. Även nazistiska NPD får ett mandat i EU-parlamentet, rapporterar SVT:s reporter Rolf Fredriksson från Berlin.

Men varken Dansk folkeparti, UKIP eller Alternativ för Tyskland är intresserade av att samarbeta med Le Pens Front National.

– Vi kommer inte samarbeta med högerpopulister, säger Bernd Lucke, ledare för Alternativ för Tyskland, som pekar på att man är för EU men emot euron.

Även Dansk Folkepartis ledare Morten Messerschmidt beklagade att Le Pens parti har vind i seglen.

Cecilia Malmström: ”Oroväckande”

EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) kommenterar de främlingsfientliga partiernas frammarsch i Europa så här:

– Det oroväckande är att de försökt bilda en grupp. Om de lyckas får de en plattform att verka från. Alla proeuropeiska krafter behövs. Blocköverskridande lösningar behövs, säger hon på valvakan till partikamraterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet