Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vladimir Putins reaktion på Sveriges och Finlands Natobesked. Foto: ALEXANDER NEMENOV/TT, EBU

Putin varnar för militär expansion

Publicerad

En expansion av militär infrastruktur i Sverige och Finland kopplad till Nato kommer tvinga fram en reaktion från Ryssland, säger Vladimir Putin. Men den ryska presidenten säger samtidigt att han inte anser att ett svenskt och finskt Natomedlemskap utgör ett direkt hot mot Ryssland.

Putins uttalande gavs under ett möte i presidentpalatset Kreml med Moskvaledda säkerhetsallians CSTO som består av de tidigare sovjetrepublikerna Ryssland, Armenien, Belarus, Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan.

”Inget hot mot Ryssland”

Ett svenskt och finskt Natomedlemskap utgör inget direkt hot mot Ryssland, enligt presidenten. ”Men en expansion av militär infrastruktur i detta territorium kommer med säkerhet tvinga fram en reaktion från oss”

Det framgår inte vilket typ av reaktion som åsyftas.

Putin sade vidare att utvidgningen av Nato används av USA för att på ett ”aggressivt” sätt att förvärra en redan svår global säkerhetssituation.

Linde söker Lavrov

Klockan tre på måndagseftermiddagen meddelande svenska regeringen att Sverige ska ansöka om Natomedlemskap.

Statsminister Magdalena Andersson säger att hon inte har för avsikt att kontakta Vladimir Putin för att meddela Sveriges beslut. Utrikesminister Ann Linde uppger dock att hon har sökt kontakt med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov för att ha ett samtal.

Ryabkov: ”Allvarligt misstag”

Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov kommenterade Sveriges och Finlands Natoplaner innan uttalandet från Putin. Han anser att medlemskap är ett ”allvarligt misstag”.

Om Nato definierar Ryssland som ett ”direkt hot” kommer landet att leva upp till det, säger Ryabkov.

– Den övergripande nivån av militära spänningar kommer att öka, och det kommer att bli minskad förutsägbarhet på detta område. Det är synd att sunt förnuft offras för en inbillad idé om vad som bör göras under gällande förutsättningar, säger Sergej Ryabkov enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Det här är ytterligare ett allvarligt misstag med långtgående konsekvenser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet