En person hittad död i rasmassorna

Uppdaterad
Publicerad

En person har hittats död i rasmassorna efter jordskredet i norska Gjerdrum.

– Våra tankar går självklart till de som förlorat en av sina kära, säger Roger Pettersen, insatsledare vid polisen i Gjerdrum.

Räddningsarbetarna har under fredagen tagit sig in till hus i rasområdet genom att gå på frigolitplattor som läggs ut på den raserade lerjorden.

Vid 15-tiden meddelade polisen att man hittat en människa.

– Vi har gjort ett fynd av en person, sorgligt nog är personen bekräftat omkommen, säger insatsledaren Roy Alkvist.

Polisen är sparsam med detaljer.

– Jag kommer inte att gå in på kön eller ålder och jag kommer inte svara på frågor. Det här är väldigt färskt och vi jobbar intensivt vidare med sökandet i området.

– Det är många människor som är berörda av den här tragedin. Det är folk som mist sina hem, allt de äger och nu också familjemedlemmar.

Nio fortsatt saknade

Det är svenska räddningsarbetare från den så kallade USAR-styrkan, experter på räddnings- och sökinsatser i bebyggda områden, som skickats in i rasområdet tillsammans med norska hundförare under dagen.

Vid 17.30-tiden avslutades insatsen till fots för kvällen – men man fortsätter söka med drönare och värmekameror.

Nio personer saknas fortfarande och fler än 1 000 personer har evakuerats från sina hem.

Räddningsledningen hoppas fortfarande finna överlevande.

– Våra experter vet att man kan överleva i många många dygn bara man har tillgång till luft, säger Harald Wisløff, vid Norsk Folkehjelp.

Vid 19-tiden på fredagskvällen gick polisen ut med personuppgifter om de saknade. Enligt listan med uppgifter rör det sig om åtta vuxna i åldrarna 29-70 och två barn, 2 och 13 år gamla.

Den avlidne har ännu inte identifierats, men tros vara en av personerna på listan.

Risk att ännu fler byggnader kollapsar

Räddningsarbetet har försvårats av att marken fortfarande är i rörelse och så sent som på torsdagen uppgav polisen det var ”helt uteslutet” att skicka ned folk i rasmassorna.

Under torsdagen drogs också delar av ytterligare en byggnad, belägen precis intill kanten av rasområdet, ned bland massorna. Enligt den norska vatten- och energimyndigheten (NVE) är risken fortfarande stor att fler hus kollapsar.

Tidigare uppgavs 31 bostäder, sex garage och fem garageplatser ha dragits med i raset.

Kungen framför sitt deltagande

Kung Carl XVI Gustaf har under fredagen skickat ett telegram till Norges kung Harald med anledning av olyckan.

”Drottningen och jag vill framföra vårt djupa deltagande med

anledning av det fruktansvärda jordskredet i Gjerdrum. Våra tankar är med de berörda familjerna och det norska folket.” skriver han i telegrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.