Foto: TT

Radiohjälpen startar insamling för människor på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan andra världskriget har så många människor befunnit sig på flykt i världen – hälften av dem är barn. Nu startar Radiohjälpen en insamling med fokus på flyktingkrisen. 

Antalet människor som lämnat sina hem och liv bakom sig för att söka trygghet någon annanstans är ofattbara 60 miljoner.

Många kommer från konflikter i Syrien, Irak, Afghanistan och på Afrikas horn. De allra flesta söker sig till tryggare platser inom sina hemländer, eller till sina grannländer. Bara Syriens grannar har på kort tid tagit emot fyra miljoner flyktingar: 1,5 miljoner i Libanon, 1,7 miljoner i Turkiet och nästan 1 miljon i Jordanien.

– Det är inte lätt för de här samhällena, i Libanon är nu var tredje person en flykting från Syrien. Alla de här länderna har visat en otrolig solidaritet. Men det räcker inte till, säger Per Byman, generaldirektör på Radiohjälpen.

Fler insatser kring EU

Radiohjälpen har sedan tidigare ett antal partnerorganisationer som hjälper människor som tvingats fly runtom i världen. Nu tror Per Byman att det även kommer att bli ett ökat tryck från organisationer som hjälper flyktingar i och kring EU.

– Vi ser dels många insatser kring Medelhavet. Men vi ser också en skiftning till att många flyr landvägen genom Europa, genom Serbien och Ungern. Här finns många som strandar när Europa försöker stänga gränserna.

Barnfamiljer flyr konflikterna

En ny omständighet är också att fler barnfamiljer än tidigare bryter upp för att söka sig till en tryggare plats.

– De flesta som flyr är unga vuxna, som är starka. Men vi ser också att fler barnfamiljer än tidigare befinner sig på flykt. Vi ser dem på bilderna från båtarna i Medelhavet, och på tågstationerna genom Europa. Barn är alltid de mest utsatta, säger han.

Enligt Per Byman har Radiohjälpens tidigare kampanjer visat att när allvarliga situationer uppstår finns en stor vilja att hjälpa till. 

– Det här berör, det händer i dag. Vi kan inte låtsas som att det inte händer.

Läs mer om Radiohjälpens insamling här.

Så här kan du hjälpa till:

Visa
  • SMS:a FLYKT till 72 999 för att ge 100 kr (93 kr går till Radiohjälpen, ev trafikavg. kan tillkomma)
  • Ring 0900-25 100 för att ge 100 kr (91 kr går till Radiohjälpen, ev trafikavg. kan tillkomma)
  • Swisha valfritt belopp till 9 019 506, skriv FLYKT som meddelande (hela beloppet går till Radiohjälpen)
  • Radiohjälpens pg 90 1950-6 och bg 901-9506, märk inbetalningen FLYKT

Fler sätt att hjälpa till:

Visa

Skänk pengar:

Flera organisationer har eller planerar riktade insamlingar till förmån för människor på flykt. Radiohjälpens insamling, Röda Korset, Rädda Barnen, UNHCR, Läkare Utan Gränser med flera tar emot bidrag. Man kan också bli månadsgivare. Se till att insamlingsorganisationen har ett 90-konto, vilket garanterar att insamlingen är seriös.

Skänk kläder, skor och saker:

Enklast är att skänka direkt till ett asylboende i närheten där plaggen kommer till direkt användning. Svenska kyrkan, Islamic Relief och Röda Korset tar också emot kläder som antingen går direkt till behövande eller säljs till förmån för flyktinghjälp.

Skänk din tid:

Röda Korset och Rädda Barnens lokalavdelningar har stort behov av volontärer som kan hjälpa till på asylboenden med allt från lek och pyssel till läxor och spåkundervisning. Volontärbyrån förmedlar kontakt mellan engagerade människor och ideella organisationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet