Foto: TT

Regeringen presenterar plan för tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli lättare att köra bort tiggare som olagligen bosatt sig på mark de inte har rätt att bo på. Det är ett av förslagen som regeringen presenterar i sitt åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas i Sverige. – Vi ska inte införa något slags lösdriverilagstiftning, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Regeringen presenterade i dag sin plan för hur tiggeriet i Sverige ska kunna minska. Rumänien pekas ut som det land där de flesta EU-medborgarna kommer i från, och som det land där särskilda insatser behövs.

– Det är en dålig situation. Ingen ska behöva tigga, säger äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Luckor i lagen

Regeringen ska utreda om det går att införa en lagstiftning liknande den som förbjuder koppleri. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill inte förbjuda tiggeri, men anser att det finns luckor i lagen som behöver ”täppas till”.

– Det är en sak att vilja förbjuda tiggeri och återinföra en slags lösdriverilagstiftning, det ska vi inte göra. Men tre inslag kan vi inte acceptera. Om de som tigger utnyttjas av starkare, mäktigare, överordnade personer. Att det växer upp hundratals spontana bosättningar på privat eller kommunal mark. Det tredje är att vi inte kan acceptera trakasserier och våld mot de utsatta, säger han.

– Det är i dag inte förbjudet att tjäna pengar på någon annans tiggande, där finns en lucka, säger justitieminister Morgan Johansson.

Vill kunna avhysa tiggare

Ett av förslaget innebär att det ska bli lättare att avhysa personer som bosatt sig olagligt på kommunal eller privat mark. Enligt Morgan Johansson finns det i dag runt 300 sådana bosättningar i landet.

– Det handlar om mark som allmänheten inte har tillträde till. Där är lagstiftningen mer komplicerad, säger Morgan Johansson.

– Samtidigt måste man ha en grundläggande respekt för dessa människor. Det är människor som lever i den yttersta fattigdom, säger justitieministern.

Avtal med Rumänien

Regeringen menar också att ansvaret för de tiggande EU-medborgarna ligger hos ursprungsländerna, framför allt Rumänien. Därför samarbetar svenska regeringen med företrädare för den rumänska regeringen.

Ett avtal har ingåtts med den rumänska regeringen inom tre olika områden – barn situation, jämställdhet och kvinnors situation, och att Sverige ska hjälpa till att bygga upp en ”välfärdsstat” i Rumänien.

– Det vi gör nu är att sätta ihop en arbetsgrupp från de båda länderna som ska träffas efter sommaren. Efter det kommer vi komma ut med en väldigt konkret handlingsplan, säger Åsa Regnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.