Foto: TT

Regeringens plan på nya storregioner faller

Uppdaterad
Publicerad
Förhandlingarna om nya storregioner har havererat. Även Centerpartiet och Kristdemokraterna har dragit sig ur överläggningarna.

Med det beskedet finns det alltså inget stöd för förslaget i riksdagen längre.

Moderaterna drog sig ur redan i går.

– Vi tycker inte att det är meningsfullt att fortsätta samtalen eftersom regeringen inte på något sätt har försökt gå oss till mötes, sade då Andreas Norlén (M) till SVT Nyheter.

Nobbat C:s förslag

Kristdemokraternas avhopp var väntat. Redan när de gick in i förhandlingarna sade Acko Ankarberg att regeringen inte på något vis hade försökt att möta de krav som KD ställt.

Centerpartiet har varit mer öppet men efter dagens möte sade Anders W Jonsson att regeringen har nobbat partiets förslag.

– Vi har krävt att makten ska flyttas från Stockholm närmare människorna men Socialdemokraterna har nobbat vårt förslag. Att bara skapa storregioner utan att flytta ut makt innebär endast ökad centralisering, säger han till SVT Nyheter.

– I ett läge där regeringen hade gått oss till mötes hade vi varit beredda att titta på kartan och ta ställning till indelningskommitténs förslag. Nu finns det ingen anledning för oss att fortsätta delta i de här samtalen, säger Anders W Jonsson.

”Besvikelsens dag”

Civilminister Ardalan Shekarabi (S), som lett samtalen, är mycket besviken.

– Det här är en besvikelsens dag. Det här är ett svek mot Sveriges kommuner och landsting. Vi kommer inte att lägga fram en proposition som inte har stöd i Sveriges riksdag.

Regeringen gjorde i dagens samtal ett försök att få grönt ljus från Centerpartiet och Kristdemokraterna för två nya storregioner från 2019: Svealand och Götaland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges nya storregioner

Mer i ämnet