Länssjukhuset Ryhov kommer både att byggas om och byggas till. Enligt förslaget på bilden finns till vänster en tillbyggnad för AVA och läkarutbildning och till höger i bild syns hur operationsavdelningarna byggs ut. Foto: Region Jönköping

Länssjukhuset kan byggas om

Uppdaterad
Publicerad

Länssjukhuset Ryhov i Jönköping kan komma att byggas ut med 25 000 kvadratmeter. Lokalerna ska rymma flera medicinvårdsavdelningar och en ny läkarutbildning.

Länssjukhuset Ryhov invigdes 1988 och är i stort behov av en upprustning. Nu planeras en tillbyggnad på 25 000 kvadratmeter där det bland annat är tänkt att placera stora delar av medicinvårdsavdelningarna samt lokaler för den nya läkarutbildningen. Det skriver Jönköpings Posten i dag. Tillbyggnaden ska göras vid sidan av huvudentén till sjukhuset.

– Teoretiskt kan den nya byggnaden stå färdig hösten 2019 om alla politiska beslut fattas, säger Tomas Calmviken, fastighetschef vid regionfastigheter, till tidningen.

Han säger att nästa steg efter den här ombyggnationen är att satsa på akutmottagningen. Som bland annat SVT rapporterat vid flera tillfällen är trycket på akuten stort och besöken har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt Tomas Calmviken är en byggnation här aktuell först 2022.

En ny översiktsplan över hela sjukhuset håller nu på att tas fram.

Det avgående regionrådet Håkan Jansson (M) säger till SVT Nyheter Jönköping säger att man får göra prioriteringar i budgeten för att finansiera detta.

– Hittills har vi betalat kontant, nu får vi se. Det här ska ju inte tas i årsbudgeten. Men det är dyrt att bygga vårdlokaler, mycket dyrt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.