Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Här är populäraste hunden i länet

Publicerad

Labrador retriever fortsätter att vara den mest populära hundrasen i Sverige. Men i Örebro län ser det annorlunda ut – här vill flest vara matte, eller husse, till en schäfer.

I hela riket registrerades totalt 50.234 nya hundar under 2015. Samtidigt ökade samtliga retrieverraser med labrador retriever i topp med 2.489 nyregistreringar.

Men i Örebro län ser det lite annorlunda ut. I hela länet finns nu totalt 25.347 hundar men labrador retriever hamnar endast på plats tre. Populärast ras av dem alla är i stället schäfern med 942 registreringar. Schäfern toppar även listan av de vanligaste hundraserna på sju av länets tolv kommuner.

Det är Svenska Kennelklubben (SKK) och Jordbruksverket som sammanställt sin statistik över registrerade hundar. I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu 817.000 hundar.

Sammanlagt finns 342 raser och rasvarianter registrerade hos SKK.

Är du en kattmänniska? Här kan se du i stället se hela listan över de populäraste katterna i Örebro län.

Topp 10 i Örebro län

Här är de tio vanligaste registrerade hundraserna i Örebro län

Schäfer – 942

Jack Russel Terrier – 782

Labrador retriever – 763

Golden retriever – 731

Rottweiler – 683

Border collie – 493

Chihuahua, korthårig – 431

Cocker spaniel – 329

Cavalier king Charles spaniel – 198

Staffordshire bullterrier – 148

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.