Storvarsel mot fabrik i Nybro.

Uppdaterad
Publicerad

Kuverttillverkaren Bong i Nybro varslar 66 av 88 anställda. Tillverkningen ska istället flytta till andra fabriker.

Det är Peter Harrysson, klubbordförande för GS-facket på Bong i Nybro som berättar om varslet för Smålandsnytt.

– Enligt företagsledningen är det för dyrt att tillverka i Nybro och verksamhet ska därför flyttas till Polen, Tyskland och Frankrike, säger Peter Harrysson.

Harrysson berättar att han först fick besked om varslet vid ett möte i Kristianstad idag och att personalen i Nybro sedan informerades av ledningen på fabriken i Nybro. 66 av 88 anställda varslas alltså.

”Det känns tomt i kroppen”

– Jag hade förväntat mig någon form av förändring men inte att det skulle bli så här drastiskt, säger Peter Harrysson.

– 66 av våra kamrater kommer att förlora sina arbeten. Just nu känns det helt tomt i kroppen, säger Peter Harrysson till Smålandsnytt om sina känslor efter beskedet.

Enligt Peter Harrysson kommer fabriken i Nybro inte att läggas ned utan ska drivas vidare med kraftigt reducerad personalstyrka.

Fler detaljer under onsdagen

Smålandsnytt hade vid 17-tiden under tisdgen ännu inte lyckats nå Bongs ledning för en kommentar. Peter Harrysson berättar att företaget kallat till nytt möte under onsdagen då fler detaljer kring varslet kommer att presenteras.

– Vi vet i nuläget till exempel inget om hur många tjänstemän respektive arbetare som kommer att varslas. Inte heller hur verksamheten sedan ska drivas vidare, säger Peter Harrysson till Smålandsnytt.

Inga kommentarer just nu

I ett pressmeddelande skriver företaget att Nybrofabriken framöver kommer att vara den huvudsakliga produktionsenheten för present och detaljhandelspåsar men att traditionell kuverttillverkning kommer att flyttas till mer konstnadseffektiva fabriker i Europa.

Företagets skriver vidare att; ”Bong kommer nu inleda förhandlingar med fackorganisationer och kommer därmed inte ge några ytterligare kommentarer i frågan innan dessa är avslutade.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.