Söndagen blir troligen den sista dagen med 30-graders värme på ett tag, enligt SVT:s meteorolog. Foto: TT

Regn är på väg – men bara i liten skala

Uppdaterad
Publicerad

Extremvärmen som pågått sedan i maj lider mot sitt slut. På måndag sjunker nämligen temperaturen i stora delar av landet och mellersta Sverige får smaka på regn.

Det är snustorrt i hela landet efter det högtryck som hållit i sig i flera veckor. Men nu kan det bli lite blött på några håll.

– Det ser ut att komma lokala skurar men inte på många ställen. Främst i trakter runt Dalarna, Gästrikland och Hälsingland, säger Pererik Åberg, meteorolog på SVT Nyheter.

Regn på Västkusten

Även Västkusten kan få en släng av lite regn på eftermiddagen. Även om nederbörden inte är mer än 2,5 millimeter, är det ändå välkommet med tanke på alla skogsbränder som rasat och pågår på sina håll.

– Frågan är om det är tillräckligt för att släcka bränder. Men det är bättre än inget. Bara det att temperaturen sjunker minskar brandrisken, säger Pererik Åberg.

Värmen avtar

Annars är den stora nyheten att den ihållande högsommarvärmen ser ut att avta och gå mot mer vanligt sommarväder.

– Söndag bli nog den sista 30-gradersdagen på ett tag. Framöver ser vi mer växlande temperaturer mellan 20 och 25 grader som är mer normalt för juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.