Foto: Janerik Henriksson / TT

Riksdagen överväger elräkningsakut

Uppdaterad
Publicerad

En el- och gasräkningsakut som ska göra det möjligt att skjuta upp höga räkningar kan vara på gång.

Riksdagens finansutskott ska, kanske redan i mellandagarna, diskutera frågan med regeringen.

I sitt jultal i lördags lanserade S-ledaren Magdalena Andersson ett förslag till initiativ i finansutskottet om en akut för el- och gasräkningar som ska göra det möjligt för elkunder som får extra höga räkningar att skjuta upp dem.

Nu har finansutskottet tagit ställning och stödjer Socialdemokraternas idé i så måtto att ett möte ska hållas så snart som möjligt med näringsdepartementet.

– Vi från de fyra samarbetspartierna i finansutskottet vill gärna titta vidare på det, säger Edward Riedl (M), ordförande i finansutskottet, om de tre regeringspartiernas och Sverigedemokraternas inställning.

Hårt pressade hushåll

Han säger att regeringspartierna och SD förstår att många hushåll nu är hårt pressade av höga elpriser som, enligt Riedl, hänger ihop med tidigare S-regeringars misskötsel av elsystemet.

– Det vi gör nu är att vi fortsätter att titta på den här frågan i utskottet under julledigheten. Näringsdepartementet får komma tillbaka till utskottet så fort man och berätta hur man ser på det förslag som Socialdemokraterna har lagt eller om det finns något annat kan göra, säger Riedl om fortsättningen.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, Mikael Damberg, välkomnar utskottsstödet till S-initiativet.

– De säger att de vill ha mer information från näringsdepartementet och att de inte stänger dörren. Det är ändå positivt, säger han.

Stöd i norr?

Däremot är Damberg kritisk till att regeringspartierna och SD avvisar S och Vänsterpartiets respektive initiativ om att riksdagen ska uppmana regeringen att utforma ett elstöd för norra Sverige, det vill säga för kunder i elområde 1 och 2.

Men enligt Edward Riedl och SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt arbetar regeringen med att ta fram ett sådant stöd. Ett initiativ från riksdagen skulle inte göra någon skillnad enligt dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.