Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så är det att var äldst och yngst i riksdagen – Westerholm (L) och Andersson (SD) om ålderns betydelse. Foto: SVT

Riksdagens äldsta ledamot: Kvinnor har slutat samarbeta mellan blocken

Publicerad

89-åriga Barbro Westerholm (L) är den äldsta ledamoten i riksdagen. För 27 år sedan klev hon in första gången, vilket ungfär motsvarar åldern på riksdagens yngste ledamot Tobias Andersson (SD).

Sedan Barbro Westerholm blev riksdagsledamot för dåvarande Folkpartiet numer Liberalerna för 27 år sedan har det hänt mycket i det tvärpolitiska arbetet, berättar hon.

– På 90-talet präglades min vardag av nära samarbete med kvinnor i andra partier. När jag kom tillbaka 2006 var det en klyfta mellan oppositionen och regeringsmakten. Det samarbetet var försvunnet.

Sverigedemokraternas Tobias Andersson som i årets valrörelse bland annat uppmärksammats för en tweet i samband med partiets tunnelbanekampanj fick förtroendet 2018. Han är med sina 26 år den yngste ledamoten i riksdagen.

– Det finns de som har suttit längre än de borde. Jag kom in med energi och tyckte inte att min ålder låg till last.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.