Riksdagsseminarium kapat – nazistiska symboler visades

Uppdaterad
Publicerad

Ett digitalt riksdagsseminarium anordnat av riksdagens tvärpolitiska nätverk och föreningen ”Varken hora eller kuvad” fick avbrytas efter att ha blivit kapat. Nazistiska symboler dök upp och musik med olämpligt innehåll spelades.

Företrädare för flera politiska partier var på plats för seminariet, som anordnades i Fadimes Sahindals minne. Bland annat var M och S på plats i riksdagen och L och KD var med via länk. SVT:s reporter Fanny Renman var där för att prata om SVT:s granskning om hedersförtryck.

– Det blev kaos när det hände, personer som styrde det digitala mötet både från riksdagen och från nätverket försökte trycka på mute och kasta ut personerna, men det gick inte, de fortsatte komma in, säger Fanny Renman. 

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh är ordförande i föreningen Varken hora eller kuvad och arrangerade mötet.

– Det var fascistiska flaggor och fruktansvärd musik, det blev så skakigt, vi försökte stänga av direkt, säger hon till SVT.

”Det blev kaos”

Länken för att kunna delta digitalt hade spridits av arrangörerna för att så många som möjligt skulle kunna ta del av seminariet. Det gick bland annat att hitta den på föreningen Varken hora eller kuvads Facebooksida. 

– Det som hände var att personerna, tog över mötet och började prata och spela musik, jag uppfattade inte det, men jag fick höra i efterhand att det sades olämpliga saker i musiken. De tog över skärmen och visade bland annat flaggor med symboler, säger Fanny Renman. 

Efter ett par minuter stängdes hela mötet ned. 

– Det var fruktansvärt, men vi kommer alltid att stå upp och kämpa mot rasism och fascism precis som vi kämpar för kvinnor och flickors rättigheter och mot hedersförtryck, säger Amineh Kakabaveh.

Har polisanmälts

Själva mötet var ett seminarium i riksdagen, men den digitala biten i Zoom anordnades av Socialdemokraterna. 

Händelsen ska polisanmälas och föreningen har också kontaktat Säpo, enligt Amineh Kakabaveh.

Efter en stund startades seminariet upp igen och kunde fortsatta utan vidare problem.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.