– Det är kränkande för en enskild person att bli misstänkliggjord och utpekat, Leandro Schlarek Mulinari. Foto: Michael Jansson/SVT

Risk för minskat förtroende för polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisens krafttag mot kriminella nätverk i storstädernas utsatta områden, riskerar att minska förtroendet för rättsstaten när personkontroller utförs på övriga invånare, enligt kriminologen Leandro Schclarek Mulinari.

När polisen går hårt mot hårt mot de kriminella så drabbar det mycket bredare, vilket i förlängningen får konsekvenser. Det enligt kriminologen Leandro Schclarek Mulinari.

– Polisens arbete är jättekomplex och vi har allvarliga problem med skjutningar i Sverige. Men vi behöver ha en polis som kan genomföra det här arbetet på ett demokratiskt sätt. Där behöver polisen i Sverige bli bättre på att ta kritik.   

Lyssna på kriminologen Leandro Schclarek Mulinari som har undersökt människors erfarenheter av polisen i utsatta områden, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.