Majoritet för det röda blocket i danska valet

Uppdaterad
Publicerad

Det röda blocket får en majoritet i det danska valet och statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, har erkänt sig besegrad. Nu tyder det mesta på att Socialdemokratiets Mette Frederiksen blir landets nästa statsminister.

– Men det blir ingen ny regering under de första två veckorna, det är jag helt säker på. Det kommer att dra ut på tiden, säger Drude Dahlerup, dansk samhällsdebattör och professor emerita i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till TT.

Mette Frederiksen säger att hon i första hand vill ha en ren socialdemokratisk regering, men öppnar för samarbete – också över blockgränserna.

– Nu är valrörelsen slut, nu måste vi hitta lösningar, säger hon från valvakan i Christiansborg i Köpenhamn.

Katastrofval för Dansk Folkeparti

Lars Løkke Rasmussens parti Venstre ökade med 3,9 procent, men partiets möjligheter att få bilda regering raserades av stödpartiet Dansk Folkeparti som halverade sitt stöd, från drygt 21 procent i det förra valet till knappt 9.

– Vi kommer helt säkert ändra på något, men vi förändrar inte vår politik, den har varit vår dna sedan vi bildades och de som röstat på oss har röstat på det, säger DF-ledaren Kristian Thulesen Dahl under DR:s valvaka under natten.

Klimatfrågan allt viktigare

Att majoriteten svängde från blått till rött tyder på att klimatfrågan haft en avgörade betydelse för väljarna, enligt Drude Dahlerup.

– För bara någon månad sedan var invandringspolitik och pensionerna huvudfrågor, men sedan har klimatet seglat upp och det är ungdomarna som pressar på, säger hon till TT.

Även Mette Frederiksen lyfter miljön som en av valets huvudfrågor.

– Kära unga, ni gjorde valet till det första klimatvalet i dansk historia, säger Frederiksen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Danmark 2019

Mer i ämnet