Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Iranexperten: Nu är frågan hur långt Trump är beredd att gå

Rouzbeh Parsi: Bollen ligger hos Trump igen

Uppdaterad
Publicerad

Båda USA och Saudiarabien pekar ut Iran som skyldigt till attacken mot två oljeanläggningar i Saudiarabien. Iran tillbakavisar, och säger sig vara redo för krig. Enligt Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet, är situationen trevande och bollen ligger återigen hos USA:s president Donald Trump.

– Det finns de i Teheran som är övertygade om att det kommer bli ett krig med USA. Så nu handlar det antingen om att undvika kriget genom att visa USA vad det kommer kosta dem att föra ett krig mot Iran, eller så förbereder det inför ett sådant krig genom att skrämma bort USA:s närmaste allierade i regionen, säger Rouzbeh Parzi, mellanösternexpert och chef för Mellanöstern och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet, när han medverkade i Aktuellt under måndagskvällen.

Nedåtgående spiral

President Donald Trump sa under måndagen att han ville att Saudiarabien skulle ge svar på vem som låg bakom attacken.

– När de sedan tydligt svarade att det är Iran som ligger bakom ligger bollen hos Trump igen. Han måste nu avgöra hur långt han är villig att gå och det som gör honom och Pentagon försiktiga är för att man vet att om man gör en attack mot Iran finns det absolut ingeting som tyder på att Iran inte skulle svara och därefter är det här en spiral som ingen har kontroll över, säger han.

Sondering på lägre nivå möjlig

Han menar att de samtal som kan komma att äga rum inte kommer ske på den nivå som Donald Trump tänker sig.

– Han tänker sig något likande som med Nordkorea, där han får träffa högste ledaren, det kommer Iran inte gå med på utan kan tänka sig en sondering på en lägre nivå. Men de litar inte på Trump överhuvudtaget med tanke på vad han gjorde med det förra avtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer