Saudiarabiensflagga utanför landets konsulat i Istanbul den 13 oktober 2018. Saudiarabien förnekar anklagelserna om att regimen skulle ha mördat den försvunna journalisten Jamal Khashoggi inne på konsulatet. Foto: Yasin Akgul/AFP

Saudiarabien varnar för sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien kommer att besvara varje bestraffning av landet med ännu kraftfullare åtgärder. Uttalandet kommer sedan USA:s president Donald Trump flaggat för omfattande åtgärder mot kungadömet, om det visar sig ligga bakom journalisten Jamal Khashoggis försvinnande.

– Kungadömet försäkrar att alla hot och försök att undergräva landet förkastas totalt, oavsett om det sker genom hot om ekonomiska sanktioner, användandet av politiska påtryckningar eller upprepande av falska anklagelser, säger en källa nära det politiska styret till den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA.

Källan tillade att Saudiarabien kommer att bemöta detta med ännu större kraft.

Saudisk journalist död

”Sträng bestraffning”

Senare under dagen skev den saudiska ambassaden i Washington vad som kallades ett klargörande på Twitter. I tweeten tackade ambassaden de länder, inklusive USA, som ännu avstått från att dra några slutsatser i fallet Khashoggi.

USA:s president Donald Trump hotade så sent som i lördags med bestraffning om det skulle visa sig att regeringen i Riyad ligger bakom Kashoggis försvinnande. Och i den amerikanska kongressen har röster höjts om att införa sanktioner mot Saudiarabien.

Storbritannien, Frankrike, Tyskland har meddelat att de ser ytterst allvarligt på fallet med den försvunna journalisten.

Det saudiska tv-bolaget al-Arabiyas chef varnade på söndagen för att sanktioner mot landet kan leda till en global ekonomisk katastrof.

Kan påverka oljepris

Detta eftersom det skulle innebära att Saudiarabien inte kan leverera den mängd olja som världsmarknaden behöver för att hålla priserna på en rimlig nivå.

Jamal Khashoggi, som bland annat arbetade som kolumnist för Washington Post, har inte setts till sedan han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Turkiska myndigheter har hävdat att Khashoggi mördats inne på beskickningen.

Saudiarabien har förnekat anklagelserna.

Fakta: Jamal Khashoggi

  • Jamal Khashoggi flydde Saudiarabien i september 2017, några månader efter det att prins Mohammed bin Salman utsetts till tronarvinge. Tiotals dissidenter hade då gripits, däribland intellektuella och muslimska predikanter, trots kronprinsens löften om att öppna landet mot omvärlden.
  • Khashoggi hade tidigare skrivit för den panarabiska dagstidningen al-Hayat, som ägs av den saudiske prinsen Khaled bin Sultan, men som enligt egen utsago förbjudits sedan den försvarat Muslimska brödraskapet. Regeringen i Riyad anser att organisationen är en terrorgrupp.
  • Khashoggi, som sedan i fjol levt i exil i USA, där han arbetat som skribent för The Washington Post, har kritiserat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen. Khashoggi har också beskrivit den rädslans kultur han anser råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet