Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
USA:s president Donald Trump och mellanösternkorrespondenten Stina Blomgren. Foto: Reuters/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Efter attacken – oljepriserna steg kraftigt

Uppdaterad
Publicerad
Oljepriserna i världen steg drastiskt efter attacken mot de saudiska oljeanläggningarna. USA:s president Donald Trump har nu lovat att öppna oljereserverna och hotar med hämndaktion.

Drönarattacken under natten mot lördagen slog ut hälften av Saudiarabiens oljeproduktion. Det motsvarar fem procent av hela världens produktion – och som väntat gav det även effekt på råoljepriset.

I London ökade priset på ett fat Nordsjöolja (Brent) med 19 procent när handeln inleddes midnatt svensk tid, för att sedan stabilisera sig något. Brentolja används som referens för prissättningen av olja. På måndagsmorgonen var priset 65,50 dollar per fat.

Har varit relativt låga

Oljepriserna har däremot varit förhållandevis låga under de senaste månaderna. Trots den dramatiska ökningen är priset fortfarande långt ifrån råoljepriset under 2011 då bland annat den arabiska våren pressade upp priserna till 111,26 dollar per fat.

Det statliga saudiska oljebolaget Saudi Aramco har ännu inte sagt när oljeproduktionen kan återgå till det normala. En källa säger till Reuters att det väntas röra sig om veckor snarare än dagar innan produktionen är återställd. Och nu lovar Donald Trump att öppna USA:s oljereserver för att stilla marknaden.

”Jag har godkänt att olja tas från den strategiska oljereserven, om det behövs, i en ännu obestämd mängd men tillräcklig för att hålla marknaden välförsedd”, skriver han på Twitter.

Han skriver också att han har uppmanat myndigheterna att snabba på beslut som rör nya oljeledningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo (t.h) pekar ut Iran efter attacken mot Saudiarabiska oljeanläggningar. Foto: Hamad I Mohammed/Mandel Ngan/TT

Hotet: ”Vi är laddade och klara”

Huthirebellerna i Jemen har tagit på sig attacken men USA:s utrikesminister Mike Pompeo skrev under lördagen att det i stället är Iran som ligger bakom. Det uttalandet verkar Donald Trump nu försöka mildra i avvaktan på besked från Saudiarabien. Det samtidigt som han säger att USA är redo att slå till mot de som är skyldiga.

”Det finns anledning att tro att vi vet vem som är skyldig. Vi är laddade och klara i avvaktan på verifiering”, skriver han på Twitter.

Han fortsätter:

”Men vi väntar på att höra från kungadömet (Saudiarabien red. anm.) om vem de tror att ligger bakom attacken och om hur vi ska gå vidare”.

Iran har förnekat att de har något med attacken att göra.

”Sådana värdelösa anklagelser…. är meningslösa, obegripliga och poänglösa”, säger Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesdepartement, i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

5,7 miljoner fat mindre

Visa

Bakgrunden är lördagens attack mot saudiska oljeanläggningar, som har orsakat stora störningar i Saudiarabiens oljeproduktion och som redan har lett till kraftigt höjda råoljepriser.

Saudi Aramco, världens största oljeproducent, uppger att produktionen av omkring 5,7 miljoner fat råolja, ungefär 50 procent av landets totala produktion, påverkades av attacken.

Aramco har inte uppgett någon tidsram för när produktionen återgår till normal hastighet.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer