Organisationer i flera länder anklagar en rysk hackergrupp för att försöka stjäla information rörande coronavaccinforskning. Bilden är en arkivbild. Foto: DIEGO AZUBEL/EPA/TT

Rysk hackergrupp misstänks för attacker mot vaccinforskning

Uppdaterad
Publicerad

Organisationer i Storbritannien, USA och Kanada som arbetar med covid-19-vaccin har utsatts för dataintrångsförsök från en rysk hackergrupp med kopplingar till ryska staten. Brittiska myndigheter vill inte säga om gruppen har lyckats komma över någon information.

Gruppen kallas för APT29 och är mera känd under namnet ”Cozy Bear”. Cyber Security Service, Storbritanniens nationella myndighet för cybersäkerhet, är förtegen kring huruvida gruppen kommit över vad man kallar för ”medicinska hemligheter”, rapporterar tidningen The Guardian. Däremot försäkrar den att inget av vaccinprojekten ska ha äventyrats med anledning av hackerattackerna.

Ovanligt att peka ut en stat

Hackerattackerna ska ha genomförts genom att utnyttja svagheter i olika datorprogram och därefter föra över filer, men även genom så kallad ”phishing”. Den som utsätts för attacken får då ett mejl där hen uppmanas att lämna över personlig information.

Att Storbritannien väljer att så tydligt peka ut en enskild stat ligger bakom koordinerade cyberattacker hör till ovanligheterna, skriver The Guardian.

Tros ha hackat Demokraterna

Brittiska myndigheter antyder dock att deras bedömning delas av både USA och Kanada, som väntas uttala sig om attackerna mot vaccinforskningen inom kort.

Kreml tillbakavisar kategoriskt anklagelserna.

– Allt vi kan säga är följande: Ryssland har ingenting att göra med dessa försök, säger regeringens talesperson Dmitrij Peskov.

Cozy Bear pekas ut som gruppen bakom flera uppmärksammade attacker, bland annat den mot partiet Demokraterna i USA bara några månader innan 2016 års presidentval. Gruppen kom då över en stor mängd interna partimejl, som visade på hur partianställda favoriserade presidentkandidaten Hillary Clinton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.