Socialdemokraternas nya partisekreteraren Lena Rådström Baastad uppger att S går till val 2018 utan samarbete med MP. Foto: TT

S går till val 2018 utan samarbete med MP

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna går till val 2018 utan något samarbete med regeringspartnern Miljöpartiet. Det uppger den nya partisekreteraren Lena Rådström Baastad i en intervju med tidningen Dagens Nyheter.

– Vi går till val som enskilt parti. Vi ser ett rödgrönt samarbete som något väldigt bra för svensk politik. Men vi vill gärna se mer av samarbete i politiken. Den blockpolitik som varit tror vi inte är bra för Sverige, säger Lena Rådström Baastad till Dagens Nyheter.

Enligt henne är det inget märkvärdigt med detta, betonar Rådström Baastad för SVT Nyheter och menar att man bara gör som de andra partierna.

– Det är inte så att de borgerliga allianspartierna går till val på exakt samma politik.

Att S går till val som enskilt parti utesluter inte att man samarbetar med andra partier, fortsätter hon:

– Sedan kommer vi säkert göra gemensamma aktiviteter med andra partier.

Varit ”bra”

Hon säger vidare till DN att samarbetet med MP varit ”ett bra samarbete i regeringsställning”.

Rådström Baastad vill till DN inte ge något besked om huruvida S-ledningen kan tänka sig ett rödgrönrosa styre, som i Stockholms stad, om Feministiskt initiativ skulle komma in i riksdagen, utan hänvisar till att ett läge kan förändras snabbt beroende på valresultatet.

Vinnande strategi

Inför valet 2010 gick dåvarande S-ledaren Mona Sahlin ihop först med Miljöpartiet och senare även med Vänsterpartiet. Men strategin ledde till valförlust och inför valet 2014 valde den då nyvalde S-ledaren Stefan Löfven en ny strategi där man inte gick ut och avslöjade en eventuell samarbetspartner i förväg.

Allianspartierna däremot planerar för fjärde året i rad ett gemensamt valmanifest.

M vill ha besked

Tomas Tobé, partisekreterare för Moderaterna, efterlyser besked från S om med vilka man söker väljarnas stöd.

”Stefan Löfven har nyligen meddelat att han vägrar avgå även om Socialdemokraterna förlorar valet 2018 och nu kommer detta besked. Det är dags för Socialdemokraterna att inse att de är ett parti med väljarstöd under 30 procent och de behöver ge besked med vilka de söker väljarnas stöd. Att de inte ens går till val tillsammans med Miljöpartiet visar hur slutkörd denna regering är redan nu. Sverige behöver en ny Alliansregering”, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

”Ser gärna att blockpolitiken bryts”

Miljöpartiets partisekreterare, Amanda Lind, menar att det inte är konstigt att partierna inte samarbetar i valet 2018.

– Vi är två separata partier och vi kommer, precis som vid förra valet, att gå till val som det. Det är även Miljöpartiets inställning inför nästa val.

– Precis som Socialdemokraterna ser vi att det rödgröna samarbetet är bra för Sverige, men att blockpolitiken som den är i dag inte är bra för Sverige. Vi ser gärna att blockpolitiken bryts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer