Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den nya regeringen visar att järnvägssatsningar inte är viktigt”. Se Gunilla Svantorp (S) i klippet. Foto: Tomas Oneborg/TT

S-kritik mot regeringens vägsatsning: ”Ena handen vet inte vad den andra gör”

Uppdaterad
Publicerad

Miljarder ska satsas på vägunderhåll och laddstolpar, meddelar regeringen i sitt budgetförslag. Oppositionen tycker inte det är bra att en del av dessa pengar kommer tas från järnvägsunderhållet.

– Det den ena handen gör verkar den andra inte veta. Så jag tycker det är illavarslande att de gör på det här viset, säger Gunilla Svantorp gruppledare för S och trafikpolitisk talesperson.

750 miljoner kronor vill regeringen ta från järnvägsunderhållet för att finansiera en del av vägunderhållet som kommer kosta en miljard kronor.

– Man behöver inte färdas många mil i vårt avlånga land för att inse att det finns mycket stora behov och att vi har en underhållsskuld när det kommer till vägnätet, sa infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) på en pressträff.

S: Felprioritering

Socialdemokraterna tycker att det är en felprioritering.

– Det visar att man inte har stora ambitioner för järnvägen. Alla vi som åkt tåg vet ju att vi behöver satsa på järnvägen. Det är både på järnväg och väg underhållsskulder sedan många år tillbaka oavsett vem som har styrt det här landet, säger Gunilla Svantorp.

Oppositionen riktar även kritik mot att regeringen tidigare sagt sig vilja satsa på järnvägsunderhåll istället för satsningar på nya stambanor. En järnväg Svantorp tycker det är illa ställt med:

– Det är också förvånansvärt när de för bara några veckor sedan motionerade om detta. Det den ena handen gör verkar den andra inte veta. Så jag tycker det är illavarslande att de gör på det här viset. Vi vet ju att vi har för få spår. Vi har alldeles för lite kapacitet, säger Svantorp.

”Inte ställa stad och land i motsats”

I budgetförslaget så vill regeringen även satsa 2,6 miljarder kronor på laddstolpar. Något som Svantorp tycker är bra:

– Absolut, men det är ju inget nytt. Det är ju något som S-regeringen gjort länge. Man fortsätter gamla satsningar. Det är inte heller säkert att de kommer finnas på ställen där man behöver flytta gods.

Förutom laddstolpar och vägunderhåll vill regeringen satsa på utbyggnad av bredband.

– Förslaget bidrar till att stärka och upprätthålla den svenska landsbygdsverksamheten, sa landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på regeringens pressträff.

Skulle inte laddstolpar underlätta klimatarbetet för dem på landsbygden som faktiskt behöver bilen?

– Jag tror inte man ska ställa stad och land i motsats på det viset. Utan det handlar om att vi måste kunna göra både och, säger Svantorp.

Hur mycket tycker ni att det skulle behöva satsas på järnvägen?

– Vi får väl vänta lite och se vad hela deras budget visar. Men signalen är att de inte tycker att järnvägen är viktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.