Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraterna anmäler statsminister Ulf Kristersson till konstitutionsutskottet för ett uttalande om elprisområdena i SVT:s partiledardebatt. Foto: Agenda/SVT

S KU-anmäler statsministern för uttalande om elstöd

Publicerad

Socialdemokraterna KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M) eftersom han sagt att den förra regeringen uteslöt elprisstöd till norra Sverige.

En rad KU-anmälningar har kommit på senare tid, trots att S sagt att man ska vara restriktiva.

Enligt Socialdemokraterna har statsministern gett en felaktig bild av elprisstödet.

I helgens partiledardebatt i SVT sade Ulf Kristersson att ”det var den förra regeringen som avgränsade – bara till tre och fyra, alltså Mellansverige och södra Sverige. Inte till norra Sverige.”

Med tre och fyra menar Kristersson elprisområde 3 och 4.

Den förra regeringen, bestående av enbart Socialdemokraterna, tog fram uppdraget till Svenska kraftnät för hur kompensationen för de historiskt höga elpriserna skulle se ut.

Uppdraget skickades in den 18 augusti.

”Inte uteslutet”

Enligt Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas energipolitiska talesperson, var inte norra Sverige uteslutet i uppdraget.

Däremot så stod det i uppdraget att Svenska kraftnät skulle ”beakta att elpriset är geografiskt betingat på så vis att nödåtgärder i första hand träffar konsumenter och företag i södra Sverige”.

I anmälan till riksdagens konstitutionsutskott (KU) skriver Olovsson:

”KU har tidigare framhållit att en självklar utgångspunkt är att statsråds uttalanden ska vara korrekta. Detta borde inte minst gälla för landets statsminister, varför uttalandet bör granskas.”

Socialdemokraterna har uppgett att partiet ska vara restriktivt med KU-anmälningar i sin nya oppositionsroll. Trots detta har en rad anmälningar gjorts mot olika statsråd på senare tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.