Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT Nyheter

Oppositionens elprisilska – anklagar regeringen för svek

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen kritiserar regeringen för svikna vallöften. Nooshi Dadgostar (V) frågade sig i partiledardebatten hur pensionärerna ska klara vintern med vad hon kallar ett otillräckligt elprisstöd från regeringen. Ebba Busch (KD) slog tillbaka:

– Om man tittar på vår budget. Så får de med lägst inkomst tolv gånger större prioritet än de med högst.

Elprisstödet hamnade delvis i centrum under Agendas partiledardebatt. Oppositionen gick till angrepp mot regeringen för vad man menar är svikna vallöften. S-ledaren Magdalena Andersson efterlyste fler svar från Ulf Kristersson (M), Johan Pehrson (L) och Ebba Busch (KD). Hon sade att hon har tröttnat på att Kristerssons nya regering skyller många utmaningar på den tidigare regeringen.

– Bortförklaring efter bortförklaring. Det finns inte ett av era misslyckanden som ni inte skyller på den tidigare regeringen. Ebba Busch, när du viftade med falukorven. Folk trodde väl inte då att din politik skulle göra att du skulle få en skattesänkning på 250 falukorvar. Du kommer bli mätt, Ebba, sade Andersson i debatten.

Ebba Busch replikerade:

– Om man tittar på vår budget. Så får de med lägst inkomst tolv gånger större prioritet än de med högst, sade hon och fortsatte:

– Jag förstår att det finns ett väldigt stort engagemang kring våra vallöften och den politik som ni var emot. Nu är ni upprörda för att den inte införs tillräckligt snabbt.

Regeringen har presenterat ett elprisstöd till elområde 3 och 4 i södra Sverige som bygger på förra årets elförbrukning. Målsättningen är att pengarna ska betalas ut i februari. Före valet lovade Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ett högkostnadsskydd som skulle träda i kraft den 1 november, och Ebba Busch (KD) har tidigare medgett att regeringen inte höll det löftet.

”Inte satt utifrån var i landet man bor”

Elstödet har fått hård kritik för att endast rikta sig till boende i södra Sverige. Ebba Busch (KD) sade under debatten att hon vill klargöra vissa saker.

– Det här är inte satt utifrån var i landet man bor, utan hur hårt man drabbats hittills. Det handlar inte om favorisering av landsände. Utan har man varit väldigt hårt drabbad så är det inte konstigt att man får ett elstöd som syftar till att ta en igenom den här tuffa tiden.

Per Bolund (MP) lyfte fram att han inte är nöjd med att elstödet bygger på elförbrukning.

– De miljonärer och miljardärer som får mycket pengar av regeringen har stora hus med höga elkostnader och eluppvärmda pooler. De får väldigt mycket pengar medan fattiga pensionärer i Norrland och Sverige inte får en enda krona, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.