Foto: SVT

Boken om hur du blir lesbisk

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Mian Lodalen och medieforskaren Matilda Tudor släpper nu ”Liten handbok i konsten att bli lesbisk”. En handbok som ska få nyfikna kvinnor att våga ta steget ut och leva lesbiskt.

– För de som undrar om de utnyttjat sin fulla sexuella potential och tänker att det kanske finns fler dörrar att öppna, så är det här en väldigt bra praktisk handbok, säger författaren och debattören Mian Lodalen i Gomorron Sverige.

Feminister och flatprofiler

I boken, som är både provocerande och humoristisk, presenterar författarna forskningsresultat som visar på fördelarna med att leva i en samkönad relation och det finns konkreta tips och råd på hur man tar sig in i flatvärlden. Dessutom kan man läsa intervjuer med feministerna Maria Sveland, Nour El Refai och Kakan Hermansson.

Boken kommer som ett svar till de kvinnor som författarna mött och som klagar på sina män och säger: ”jag önskar att jag också var lesbisk”.

– Det kanske inte är så enkelt som att bara bli lesbisk, men vi lever i ett samhälle som uppmuntrar till heterosexualitet. Det anses vara det normala. Man kan gissa sig till att det finns människor som lever som hetero, som inte har utforskat hela sin sexuella potential. Det är de vi vill fånga, säger Matilda Tudor.

”Obotligt homo”

Författarna talar om en flexibel och flytande sexualitet och att en hel del befinner sig i en gråzon. Matilda Tudor berättar att många närmar sig en lesbisk praktik genom ett aktivt val, eller feministiskt ställningstagande, snarare än att finna någon genuin identitet.

– Jag fick aktivt ställa om och byta kassett, säger Tudor.

– Jag bytte ingen kassett, jag tillhör den här trista sorten som är obotligt homo, säger Lodalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.